Няколко любопитни факта за Трифон Зарезан

Публикувано : 2016-02-11 14:08:53
Категории : Промоции и новини

Няколко любопитни факта за Трифон Зарезан

Ден на лозаря

Трифон Зарезан или наричан още празника на лозаря се се чества с традиционен обичай. Преди да Ви го разкрием, ще представим кратката история на Свети Трифон. Кратката история на Свети Трифон започва Счита се, че светеца е роден около 3 век във Фригия.

Семейството, от което произхожда светеца е на обикновени селяни, които го възпитават да живее достойно, като извършва добри дела. Легендите разкриват чудесата, които Трифон е вършел за жителите на селото си - лекувал е различни болести, помагал е на всеки, молил се е за техните желания. На съвсем ранна възраст 16 години, Трифон успява да излекува дъщерята на римския император, която е била обладана от демон, а в знак на благодарност младия Трифон получил много дарове, които раздал на селяните от селото си.

Тази постъпка го прочува сред всички християни, но добрината му не продължила дълго. Не отдавна наследника на римския император, който не вярвал в християнската религия, подложил на изтезания Трифон, който не се отказал от християнската си вяра. Тази легенда за живота на мъченика го превръща в един от най-почитаните светци на православната църква.

От къде идва името  Зарезан?

Една друга легенда разказва случка, след която Трифон получава названието си Зарезан. След като мъченика зарязвал лозето си, след него минавала Богородица, която отивала да си чете молитва. Когато я срещнал, Трифон й се присмял, след което обидена Богородица разказала за случката на лозето на жена му, че мъжа й си е отрязал носа, след което притеснена жената отишла на лозето, за да превърже мъжа си. Той зачудено я погледнал, заради думите, които чула за него, но без да иска замахвайки с косера си отрязал върха на носа си. След тази случка Трифон получава названието си “Зарезан”.

Кога за първи път официално честваме празника Трифоновден?

За първи път у нас честваме официално Трифон Зарезан през 1962г. От тогава деня се счита за православен празник, който почитаме на две дати през месец февруари - 1 февруари по стар обичай и 14 февруари по нов обичай.

Наричан още у нас, заради легендата за лозето - Ден на лозарите се чества по всички краища на страната. Традиционно ритуалът у нас поверява мъжете да отидат на лозето, като първо го полеят, отрежат три клонки от лозите, след което плетат венци и ги поставят на калпаците или бъклиците. Тогава се избира и “цар на лозята”, който по-късно получава названието Трифон. Жените по традиция рано приготвят празничната трапеза, върху която следва да има омесен хляб, кокошка и бъклица с вино. Празникът продължава с типичните звуци на гайда и пожелание за берекет и здраве.

Как празнува Русия празника на Свети Трифон?

Православната църква в Русия почита празника на Свети Трифон, който е прочут с благородните дела, които е вършел и помощта, която е указвал на селяните. В Москва има много изобразени икони с образа на светеца и сокол. Част от мощите на светеца са били пренесени в Русия, където е построен храм в негова чест.

Тази година ще се навършат 54 години от официалното честване на празника Трифон Зарезан и това е чудесна възможност да отбележете този ден със семейството си, както повелява традицията.

Споделете това съдържание

Добави коментар

 (с http://)