Дигитална или пастелна карикатура - кое да избера

Публикувано : 2018-11-09 10:26:53
Категории : Идеи за подаръци

Дигитална или пастелна карикатура - кое да избера

БЪДЕЩЕТО на карикатурите е тук!

Какво е традиционно рисуване?

Най- простият отговор е: „начинът по който сме свикнали да виждаме изкуството, с четки, бои и пастели“

Това е една от най-тайнствените и вълшебни техники, която те пленява от пръв поглед. Не случайно толково велики творци, чиито произведения и имена са в историята, са използвали именно тази техника, за да създават своите творби. Разбира се, изкуството винаги се е променяло много преди изобретяването на компютрите, но има два елемента, които всички традиционни произведения имат:

  • Могат да бъдат докосвани – направени са от физически материали
  • Единствени са по рода си – не можат да се копират без да трябва да се създадат отново

А пастелна - традиционна карикатура? 

Традиционната карикатура се рисува ръчно с помощта на бои, моливи, пастели върху хартия. Промените при пастелните карикатури (като смяна на цвят или добавяне на детайл) са почти невъзможни, тъй като е необходимо да се рисува цялата картина от самото начало, което би увеличило периода за изработка значително. Но със сигурност ще останете очаровани от резултата. Все пак кой не би искал да бъде нарисуван?

Какво е дигитално рисуване?

Не толкова отдавна се появява друга категория - цифрово изкуство. Компютърът се оказва мощен инструмент за артистите. Нашите творци в Banana.bg ежедневно го доказват, като рисуват уникално красиви и сложни карикатури и за най-взискателни клиенти. Дигиталният таблет осигурява чисто работно пространство със свободата да се правят грешки. Дигиталното изкуство е толкова мощно, че традиционните художници са започнали да гледат на него като някакво несправедливо разширение. Една писалка вместо куп моливи с различна мекота, четки, които трябва да се почистват постоянно, въглен, мастило и какви ли не още материали. Една машина за всеки размер, форма, материал за платно, цвят и начин на смесване? Всичко спретнато поставено на бюрото. Дигиталното рисуване е чиста, безароматна техника, която позволява да рисувате, когато и където пожелаете. Инструмент мечта!

Дигиталният свят не е обвързан с многото ограничения на материалния свят. Дигиталното рисуване позволява на художниците да използват огромен брой ефекти и филтри, които могат да осигурят съвсем нови творчески изживявания. Можете да получите всички цветове, които човешкото око може да види, да промените жизнеността и яркостта им, да ги смесвате и да ги изтриете без следа. Защо да не използвате тези големи възможности за правене на изкуство? Или би било ... измама?

Дигиталният таблет не е заместител на четка или платно. Той е набор от инструменти. Това прави ли процеса по-удобен? Да. Улеснява ли го? Не.

А ДИГИТАЛНА КАРИКАТУРА?

Дигиталната карикатура е съвременен и модерен начин за пресъздаване и осъществяване  на всякакви Ваши идеи. С помощта на дигитален таблет за рисуване и професионална подготовка, нашите художници могат да превърнат в реалност множество идеи, без това да отнема твърде много време. В работата на висококвалифицираните художници на Банана.бг може много добре да се види колко много и добре изпипани детайли има.

Дигиталните карикатури също като традиционните се рисуват на ръка от нулата, използвайки съвременни инструменти за рисуване (различни от четки, бои, пастели, моливи). Това позволява повече цвят и изпипване на детайлите, в сравнение с класическата пастелна карикатура.

Яркостта на цветовете, безупречната прилика, множеството детайли и високата разделителна способност са типични за този тип карикатури. За да разберете за какво говоря, може да разгледате примерни работи на художниците от Банана тук.

Дигиталните художници имат предимството да могат да изтриват или да започват отначало толкова пъти, колкото искат, без да се страхуват от прекомерно размазване на платното. Това позволява възможността за корекции дори след вече готова изработка на карикатурата, а това както разбрахме вече е почти невъзможно при пастелните. И едно от най-харесваните предимства - може да видите карикатурата преди да Ви я изпратим.

Но почакай! Има още...

На какво може да се отпечата дигиталната карикатура?

Новите технологии позволяват изключителна гъвкавост в това отношение и предпоставят множество възможности. Дигиталните карикатури могат да се отпечатат на всичко, което се сетите. След като художникът нарисува карикатура ще имате произведение на изкуството, което може да бъде отпечатано във всякакъв размер и върху всякакъв материал, колкото пъти искате.  Възможностите за разпечатване са толкова много, че не можем да ги изброим.

Най-често карикатурите се разпечатват върхувисококачествена хартия, тениска, чаша, пъзел.

Такава карикатура може да се принтира върху платно/канава и да изглежда като картина

Освен това ако желаете да не я разпечатвате, можете да получите и файл с добра резолюция, който да ползвате за социални мрежи или да принтирате сами, на каквото пожелаете. Потопете се в света на изкуството и новите технологии с помощта на дигиталните карикатури!

Разлики, прилики, предимства, недостатъци на дигиталното и традиционното рисуване

  • И двата вида творби се създават с идентична техниката, но с различни инструменти. Традиционните художници използват различни видове четки, които им позволяват да създават и извайват детайлите, да сместват цветовете. Дигиталните художници правят същите неща с помощта на цифрови четки, но имат и много други възможности и инструменти, с които могат да рисуват.
  • Както традиционните, така и дигиталните изкуства използват едни и същи концепции и теории на цветовете, хармонията и контраст.
  • Произведенията на дигиталните художници могат да се копират толкова пъти колкото желаете и понеже технологията непрекъснато се развива, бъдещите копия могат да изглеждат по-добре дори от първия вариант. Традиционните не могат да се копират без да трябва да се изработят отново.
  • Възможност за корекции дори след вече готова изработка на карикатурата, докато при пастелните карикатури не е възможно.
  • Възможност за преглед на дигиталната карикатура преди изпращане на клиента.
  • Възможност за бърза изработка на множество детайли.

Единствената разлика между дигиталното и традиционното рисуване е свързано с използваните материали (хартия, екран). Рисуването на таблет изисква едни и същи умения. Ако не можете да рисувате на хартия, не очаквайте графични таблет да промени нещо. И при двата варианта се необходими едни същи умения и тези умение няма автоматично да се появят, когато купите таблет.

Въпреки това дигиталното изкуство често се смята за "фалшиво" само защото не са използвани четки, бои, пастели и лист. Много хора все още не вярват, че компютърното изкуство е истинско творчество, което е подобно на традиционното, но дава повече възможности на художниците да визуализират своите идеи.

Много е трудно да се сравнят тези форми на изкуството, тъй като те всъщност са част една от друга и следват същите концепции.

Дигиталното изкуство е естествено продължение на традиционното поради дигиталната еволюция в човешката цивилизация. Във време, когато всичко около нас става дигитализирано, изкуствата предприемат тази стъпка към дигиталния свят.

След като направихме сравнение между дигиталните и пастелните карикатури, цифрово и традиционно рисуване, разбирате защо дигиталното рисуване става все по популярен и предпочитан начин за рисуване - заради многобройните му предимства:

  • Ярки цветове
  • Висока разделителна способност
  • Безупречна прилика
  • Множество детайли
  • Възможност за отпечатване на всякакъв размер и материал
  • Бърза изработка
  • Възможност файла да се види преди изпращане

Разликата...

Разликата между дигиталното и пастелното рисуване се вижда много добре и с невъоръжено око, ако ги разгледате редом.

Най-важното, което трябва да помним е, че изкуството не съществува в четката, платното или пикселите на таблета. Изкуството е, душата скрита в произведението.

Ако все още се чудите, дали да поръчате дигитална карикатура - разгледайте отзивите от клиентите ни във Facebook и прекрасните работи на нашите художници тук: https://banana.bg/780-karikaturi и си изберете подходящ за Вас стил и сюжет на творбата.

Споделете това съдържание

Добави коментар

 (с http://)